Let's Make Esport
Great Again

U prošli petak je prošlo točno 6 mjeseci od kad smo otvorili vrata prve eSport Arene (u Avenue Mallu). Danas brojimo tri lokacije ukupno, ali i puno novih izazova i problema s kojima se moramo boriti. Nedavno smo objavili anketu za naše igrače i skupili veliki broj odličnih odgovora, komentara, kritika i ideja. Ovaj post je naš iskreni osvrt na naše prvo polugodište i vaš feedback koji smo dobili - bez popularnih korporativnih izmotavanja, iskreno i direktno, onako kako to stvarno je i kako vi, naši dragi igrači, zaslužujete znati.

PUBG

Idemo redom, prvo i najgore - PUBG (a pomalo i Fortnite). Sve znate i sve znamo. Imamo veliki problem u sve tri eSport Arene, a ne uspijevamo otkriti zašto se ti freezovi/crashovi događaju. Već tri tjedna imamo tri inženjera koji rade na tome - za sada bez uspjeha. Nedavno smo dobili naznaku iz Bluehole-a (developer PUBGa) da ćemo dobiti konkretniju tehničku podršku.

Teško je, jako se mučimo, probali smo bezbroj kombinacija i varijanti do sada. Da vam prikažemo usporedbu - isti inženjeri su napravili 50% aplikacije koja se koristi na računalima u eSport Areni (https://gamebay.io) za isto vremena koliko se bore s ovim problemom. Ne želite znati koliko nas to košta...

Još uvijek nemamo procjenu kada ćemo popraviti problem pošto ne znamo zašto se događa, no kada ga popravimo očekujte veliki LAN Party slavlja u to ime. Tražimo model kako ćemo svim igračima vratiti izgubljene Coinse zbog ovih problema. To još nismo napravili iz dva razloga: 1. problemi još nisu otklonjeni, a želimo obuhvatiti sve kojima se dogodilo i kojima će se dogoditi i 2. puno puta nemamo nikakav log od freeza, a moramo naći neki pošteni model vraćanja Coinsa.

I zadnje, ako netko misli da može pomoći, raspisujemo natječaj - tko nam pomogne riješiti ovaj problem dobije besplatno igranje u eSport Areni do kraja godine. Slobodno se javite našim djelatnicima ako imate neku ideju.

Feedback

Nedavno smo objavili anketu i ukratko - oduševljeni smo količinom kvalitetnih kritika i ideja. Naravno, ne možemo ostati bez odgovora pa krenimo redom.

Nedostaje igara na računalima


Slažemo se. Nedostaje puno igara, a u novim eSport Arenama i previše. Dva su razloga za to. Prvo, nemamo vremena jer nas problem PUBG previše konzumira, a drugo - ne želimo plaćati skupe licence za igre kao što su COD WWII jer bi u tom slučaju morali smanjiti Arena Bonus kako bi opravdali te troškove. Osim skupih licenci takve igre su pay-to-win preko raznih loot-boxova koje nikako ne podržavamo. To je uništavanje gaminga i ruganje igračima te ćemo se na sve načine boriti protiv toga. U igri je bitan skill, a ne debljina novčanika i tako mora ostati.

Što se tiče konkretnih igara ovo su najtraženije:

GTA V - već postoji, ali se nije deployalo na sva računala. Moramo dodati još accountova. Stvorio nam se problem s više arena i postalo je teško koordinirati koji se accountovi koriste, a koji ne. Uskoro ćemo to riješiti u softveru.

World of Tanks - bila je pa smo je izbrisali jer su updateovi stvorili 200 GB smeća na disku. Vratit ćemo je jer smo skužili kako se riješiti toga. Igra je dobra i zaslužuje biti u eSport Areni.

FIFA / PES / NBA u Avenue Mallu - Da, nemamo konzole u Avenue Mallu. Razlog - uprava Avenue Malla ne želi nam iznajmiti hodnik ispred eSport Arene. Imali su problema s mladim delikventima koji su se okupljali i radili sitne nerede po centru, uključujući i hodnik pred eSport Arenom, a za to su iz Avenue Malla okrivili i nas prozvavši ih našom klijentelom. U zadnje vrijeme su ta djeca prestala s nepodopštinama, ali mi i dalje nismo ništa dobili. Ako nam iznajme hodnik bit će najmanje 6 komada PS4 Pro na 50" 4K televizorima (kao u Point Centru ili Mepas Mallu).

Battalion 1944 - Planiramo zamijeniti CODove s njime, samo da igra postane igriva. Ne želimo još jedan PUBG.

Single player igre (Batman, Assasins Creed, Witcher, ...) - I mi ih volimo, ali iskustvo nam je pokazalo da više vremena potrošimo na instalaciju takvih igara nego što se te igre igraju. Za sada smo odustali od tog tipa igara, osim što ćemo ubaciti Witcher 3 za test single-player igara (zato što se radi o najpoštenijoj igri sa strane publishera).

Stare igre (Warcraft 3, CS 1.6, Unreal Tournament) - slično kao i single-player igre. Volimo ih, znamo da ih i vi volite, ali nitko ih ne igra. Osim možda CS 1.6 (ponekad i ponegdje). Dodavat ćemo ih koliko stignemo i kada stignemo, ali nam nisu visoko na listi prioriteta, pogotovo zato što redovito imamo problem s kompatibilnosti.

Age of Empires II - jednostavno ne radi na Windowsima 10. Sve smo pokušali.

H1Z1, Paladins, Warchest, Rust - negdje smo dodali, negdje ćemo ih dodati.

Puno igara u Mepas Mallu - igrači iz Mostara - znamo da smo vas zakinuli i molimo za oprost. Nismo stigli sve deployati u Mepas Mallu jer nas je internet izludio. Konačno smo to riješili, a o tome više u nastavku. Dodat ćemo sve igre uskoro, molimo za samo još malo strpljenja.

Vruće je / klima


Ovaj problem zaslužuje poseban komentar za svaku eSport Arenu. Znamo da je vruće, borimo se s time. Najgore nam je preko zime jer centri ugase ili smanje kapacitet hlađenja pa nam ne bude dovoljno. Generalni je problem što su klimatizacijski sustavi centra dimenzionirani za dućane, eventualno kafiće, a nikako za eSport Arenu. Osim što možemo primiti cca. 60 ljudi tu je još oko 10 kW opreme koja grije.

Avenue Mall - U zadnje vrijeme ste mogli primjetiti da je stanje bolje. Imali smo poteškoća s radom sustava za klimatizaciju. Vjerovali ili ne, jedna dizalica topline nam se nalazi u Baby Centru, dućanu s kojim djelimo zid, a druga u onoj cvjećarnici Ira. Uz to su bile na pola pokvarene. Nije ih bilo lagano uštimati, ali sada bi trebala biti dobra temperatura za igranje.

Point Centar - Iz nekog razloga oni puštaju hladnu vodu u sustav hlađenja tek 1.4.. To smo saznali kad smo otvorili i od tada ih molimo da nam puste hlađenje jer je ponekad neizdržljivo, pogotovo kad bude gužva. Tamo imamo odlične instalacije sve će biti dobro kada nam puste klimu. Nadamo se da će to biti prije 1.4. i da je više neće gasiti.

Mepas Mall - Tu nam klime rade, ali samo do 1 sat poslje ponoći. Već nakon 21 sat centar smanji količinu hladne vode u sustavu pa se osjeti da je toplije. Nadalje, susjedni restoran Prestiege nam je uzeo cijeli kapacitet svježeg zraka iz ventilacijskih cijevi što dodatno otežava situaciju. Nastavit ćemo s naporima da nam pomognu. Sigurno će biti bolje kada centar uvede režim hodnika na hlađenje jer će nam iz hodnika ulaziti hladniji zrak.


Malo mjesta za igranje


Popriličan broj igrača nam se žali na malo mjesta za igranje, pogotovo za high-dpi miš. Znamo da je tako i to smo svjesno napravili. Morali smo birati između manje mjesta za igranje i više cijene igranja. Odabrali smo prvo.

Možete pretpostaviti kako su visoki troškovi koje imamo svaki mjesec. No, nikako nismo htjeli taj teret prebaciti na naše igrače. Inzistirali smo da igranje ne bude skupo nikome i da se nagrađuje vjernost. Zato smo morali napraviti nekoliko kompromisa kao što je veličina igraćeg prostora.

Za one koji pitaju zašto kućišta nisu na podu - zato što bi bilo previše prašine u njima, zato što bi zakomplicirali korištenje i održavanje periferije, zato što bi bilo malo mjesta za noge ispod stola i zato što bi se kućišta oštećivala slučajnim udarcima nogu. I naravno, zato što su ljepša na stolu.


Sokovi / Snackovi


Prvo, Mepas Mall. Cinestar ima ekskluzivni ugovor s centrom prema kojemu nitko osim njih nema pravo prodavati piće i snackove "koji se mogu ponijeti van" u cijelom centru. McDonalds i Konzum to nekako mogu, ali nama ne daju. Mislimo da to nikada nećemo riješiti. Pokušali smo razgovarati s Cinestarom da naprave neki paket za naše igrače, ali nismo daleko došli. McDonalds ne želi ni čuti za nas i vas, ne zanima ih. Dok nešto ne smislimo preporučamo da se prije dolaska u eSport Arenu opskrbite u Konzumu.

Point / Avenue Mall - tražimo kvalitetnog partnera s kojim možemo napraviti dobru ponudu za naše igrače. Red Bull nam je izašao u susret i, kao što ste vidjeli do sada, sudjelovao u organizaciji turnira i evenata s besplatnim pićem. Napravili smo pošten Red Bull Coin Bundle, barem ga mi tako vidimo. Nije nam u cilju napraviti kiosk za prodaju pića / snackova, želimo naći partnera koji će sudjelovati u projektu i dati više za naše igrače. Nemamo nikakvu zaradu od prodaje pića / snacka i toga ćemo se držati i ubuduće.

Eventi / nagrade


Ovdje smo dobili šarene odgovore, svatko želi nešto drugo. Što se tiče turnira i nagrada - za sada sve radimo o svom trošku i svaki turnir do sada nam je bio čisti financijski gubitak uz vrlo upitnu marketinšku dobit. Cijelo tržište je očito premalo da bi se privukli kvalitetni sponzori, a svi turniri se vrte u istom krugu finalista. To je nažalost naša realnost ovoga trenutka. Turnire ćemo i dalje organizirati, no ne očekujte spektakle u rangu ESLa jer to nije realno.

Iz tih razloga preferiramo LAN partije gdje se natječemo u opuštenoj atmosferi i u krugu igrača koje već znamo iz eSport Arene. Znamo da su se u zadnje vrijeme LAN partiji razvodnili jer nemamo kvalitetan način koordinacije igrača za pojedinu igru. Planiramo to riješiti kroz update mobilne aplikacije, a od nedavno imamo i event managera koji će se brinuti samo o tome. Ovim putem pozivamo sve koji su nekada uživali u LAN partijima da nam se opet pridruže.


Aplikacija


Dobili smo puno dobrih ideja, hvala vam. Dodat ćemo kupovinu Coinsa preko aplikacije, no to nije trenutni prioritet. Dodat ćemo neki primitivni način komunikacije unutar grupa za dogovore za LAN partije.

Znamo da se nekima crasha i ne radi dobro. Moramo nabaviti više vrsta mobitela kako bi mogli testirati, ovako samo nagađamo. Ako ima volontera koji žele pomoći u debuggingu neka se slobodno jave.


Internet u Mepas Mallu


Ne možemo riječima dočarati koliko smo se mučili s Eronetom i njihovim, tzv. optičkim internetom. Prosjek im je bio 3 pucanja veze dnevno u trajanju od 2 do 120 minuta. Nemaju nikakvu korisniču podršku koja zna više od "jeste li probali resetirati modem". Nikoga u toj firmi ne zanima korisnik. Gori su od developera PUBGa. Nitko se u tri tjedna nije udostojio doći i pogledati o čemu se radi, a ured im je 2 metra od naše poslovnice. Kada bi nekim zaobilaznim načinima došli do tehničara ili inženjera oni bi samo prebacili krivnju na nas jer "kod njih sve radi".

No na svu sreću, od prošlog tjedna je naš internet provider Telemach. Od kad smo se spojili nismo imali niti jedan ispad ni prigovor, a nadamo se da će tako i ostati.

Naravno, sada i "kod nas sve radi", iako nismo ništa promijenili u konfiguraciji ili opremi, osim operatera. Veliki minus za Eronet. U Zagrebu nemamo sličnih problema, naš partner Terrakom je odradio odličan posao i hvala im na tome.

Experience / Bonus


Većina vas zna kako Level Bonus funkcionira. Ukratko, svi Coinsi koje ste u zadnjih 30 dana potrošili u eSport Areni se ubrajaju u Experience. Što više Experienca to ste viši Level i ostvarujete veći Level Bonus (igrate jeftinije). Na aplikaciji možete lijepo vidjeti koliko ste Experiencea skupili i gdje stojite na putu do Master Levela.

Često dobijemo pitanja tipa "zašto sam pao Level" - odgovor je uvijek isti - zato što si nekada prije više od 30 dana igrao i skupio puno Experiencea, ali sada se to više ne računa jer je prošlo više od 30 dana. Računa se samo zadnjih 30 dana od trenutnog dana. Ne kalendarski mjesec, već jednostavno 30 dana.

To je način na koji nagrađujemo vjerne igrače. Najteže nam pada kada mislite da vas krademo. Mi bi bili najsretniji kada bi svaka eSport Arena imala barem 500 računala i kada bi igranje bilo besplatno za sve, ali to nije moguće. Moramo se uklopiti u realne okvire, operativni troškovi eSport Arene su jako visoki i cijene igranja su taman tolike da zatvore financijsku konstrukciju. Kada bi bilo jeftinije to znači da bi uskoro i bankrotirali, a to nitko ne želi.

Vjerujemo da su trenutne cijene u eSport Areni prihvatljive i inzistirat ćemo na tome da se ne povećavaju koliko god budemo mogli.


Zaključak


Hvala vam na tolikoj podršci i konstruktivnim kritikama i idejama. eSport Arena postoji radi vas - dajemo i davat ćemo sve od sebe da vas ne razočaramo.


By gamers. For gamers.

- Vaš eSport Arena tim.